Divinitatea Duhului Sfant


Divinitatea Duhului Sfant

 

Scripturile Il prezinta pe Duhul Sfant ca fiind Dumnezeu adevarat, una in esenta cu Tatal si Fiul, egal in maretie si putere cu celelalte Persoane divine.

Argumente care demonstreaza divinitatea Duhului Sfant

1) Duhul Sfant are atribute divine, asemenea Tatalui si Fiului:

– Omniprezenta – Psalmul 139, 7: “Unde ma voi duce departe de Duhul Tau si unde voi fugi departe de Fatza Ta ?”

– Atotputernicia – Zaharia 4, 6: “Lucrul acesta nu se va face nici prin putere, nici prin tarie, ci prin Duhul Meu, zice Domnul.

– Vesnicia – Evrei 9, 14: “Duhul cel vesnic

– El este viata – Romani 8, 2: “Legea Duhului de viata in Christos Iisus m-a izbavit de legea pacatului si a mortii.

– El este adevarul – Ioan 14, 17: “Si anume Duhul adevarului pe care lumea nu-l poate primi pentru ca nu-L vede si nu-L cunoaste.”

– 1 Ioan 5, 6 up.: “Duhul este adevarul.”

– El este iubire – Romani 15, 30: “Va indemn dar , fratilor, pentru Domnul nostru Iisus Christos si pentru dragostea Duhului, sa va luptati impreuna cu mine in rugaciunile voastre catre Dumnezeu pentru mine.

– Sfintenia – Efeseni 4, 30: “Sa nu intristati pe Duhul Sfant al lui Dumnezeu prin care ati fost pecetluiti pentru ziua rascumpararii.”

2) Duhul Sfant poarta nume divine:

– Duhul Meu – Geneza 6, 3: “Duhul Meu nu va ramanea pururea in om.”

– Duhul lui Dumnezeu – Geneza 1, 2: “Si Duhul lui Dumnezeu se misca pe deasupra apelor.”

– Duhul Domnului – Isaia 11, 2: “Duhul Domnului se va odihni peste El.”

– Duhul lui Iisus – Faptele apostolilor 16, 7: “Duhul lui Iisus nu le-a dat voie

3) Biblia prezinta Persoana Duhului Sfant in asociere cu celelalte doua Persoane divine:

– Formula rostita la botez – Matei 28, 19: “…Botezandu-i in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh.”

– Binecuvantarea apostolica – 2 Corinteni 13, 14: “Harul Domnului Iisus Christos si dragostea lui Dumnezeu si impartasirea Sfantului Duh sa fie cu voi cu toti !”

– Asocierea intre Pesoanele divine facuta de Petru – 1 Petru 1, 2: “Dupa stiinta mai dinainte a lui Dumnezeu Tatal, prin sfintirea lucrata de Duhul, spre ascultarea si stropirea cu sangele lui Iisus Christos.”

– Asocierea intre Persoanele divine facuta de Ioan – 1 Ioan 5, 7: ( “Caci trei sunt care marturisesc in cer: Tatal, Cuvantul si Duhul Sfant; si Acestia trei una sunt.” ) Parantezele indica nesiguranta cu privire la autenticitatea afirmatiei. Diferitele traduceri ale Bibliei, fie folosesc parantezele in cazul acestui verset, fie nu le folosesc.

4) Marturia lui Iisus Christos – In fagaduinta trimiterii Mangaietorului, Domnul Christos vorbeste despre un “alt Mangaietor”, punand astfel Duhul Sfant pe aceeasi treapta cu Tatal si Fiul – Ioan cap. 14-16.

5) Biblia vorbeste despre Duhul Sfant ca despre o Persoana divina – 1 Corinteni 3, 16.17: “Nu stiti ca voi sunteti templul lui Dumnezeu si ca Duhul lui Dumnezeu locuieste in voi ?

– Faptele apostolilor 5, 3.4: “Pentru ce ti-a umplut Satana inima ca sa minti pe Duhul Sfant ? N-ai mintit pe oameni, ci pe Dumnezeu.”

6) Duhul Sfant participa activ la lucrarile lui Dumnezeu:

– Creatiunea – Geneza 1, 2: “Pamantul era pustiu si gol; peste fatza adancului de ape era intuneric si Duhul lui Dumnezeu se misca pe deasupra apelor.”

– Nasterea din nou – Tit 3, 5: “El ne-a mantuit nu pentru faptele facute de noi in neprihanire, ci pentru indurarea Lui, prin spalarea nasterii din nou si prin innoirea facuta de Duhul Sfant.”

– Invierea – Romani 8, 11: “Si daca Duhul Celui ce a inviat pe Iisus dintre cei morti locuieste in voi, Cel ce a inviat pe Christos Iisus din morti va invia si trupurile voastre muritoare din pricina Duhului Sau, care lucuieste in voi.”

Concluzii: Facand parte din Trinitate, avand aceleasi atribute divine ca si Tatal si Fiul si participand la aceleasi lucrari cu celelalte doua Persoane divine, Duhul Sfant este obiectul adorarii si inchinarii oricarei creaturi. Ca fapturi iesite din mainile lui Dumnezeu, nu avem dreptul sa privam o Persoana divina de inchinarea care I se cuvine, fara ca sa pierdem din aceasta atitudine.

Lori Balogh

Acest articol a fost publicat în Tri(u)nitatea Divina și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.
Sursa: http://www.loribalogh.ro/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.