Cele 10 și încă alte cîteva porunci pentru relația dintre un băiat și o fată… un bărbat și o femeie..


sursa abstractart.ro

sursa Harris Wallmen abstractart.ro

1. Atunci Dumnezeu a rostit toate aceste cuvinte si a zis: 2. „Eu sunt Domnul Dumnezeul tau care te-a scos din tara Egiptului, din casa robiei. 3. Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.

I. Te-ai îndrăgostit. Bun! Dar ea nu este viața mea, soarele meu, TOTUL… Și viitoarea ta soție este o ființă păcătoasă, care te va dezamăgi, și ea are nevoie de răscumpărare și de ispășire. Cîte dezamăgiri urmează și cum este înlocuită falsa iubire mai apoi cu frustrare și chiar cu o ură de aceeași măsură cu dragostea idolatră, cînd ne întoarcem cu totul unul spre altul. Există viață dincolo de dragoste, există viață dincolo de îndrăgosteală. Detronarea lui Dumnezeu din viața ta pentru oricine altcineva, fie aceasta prietena, iubita, soția, este tot idolatrie. Acestui prim pas îi urmează apoi copiii, din care putem face idoli. Dacă mama mea, văduvă la 27 de ani ar fi rămas blocată într-o astfel de idolatrie, în iubirea ei, lumina vieții ei, ne-am fi pierdut spiritual mai întîi și apoi, aproape sigur, fizic. Sîntem păcătoși și niciunul dintre noi nu avem dreptul de a împărăți peste viața celuilalt, nici nu avem dreptul la înrobire, voluntară sau prin trucuri și strategia mofturilor.

4. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a lucrurilor care sunt sus in ceruri, sau jos pe pamant, sau in apele mai de jos decat pamantul. 5. Sa nu te inchini inaintea lor si sa nu le slujesti; caci Eu, Domnul Dumnezeul tau, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc nelegiuirea parintilor in copii, pana la al treilea si la al patrulea neam al celor ce Ma urasc, 6. si Ma indur pana la al miilea neam de cei ce Ma iubesc si pazesc poruncile Mele.

II. Fotografiile sînt bune, dar ascunse în albume. Te poți îndrăgosti de o imagine idealizată, fotoșopizată, de o imagine împietrită a iubitei sau soției. Privește-ți soția în fiecare zi în față. Va căpăta urmele nașterii pe față. Este tot ea. Va începe să albească. Est tot ea. Dacă vei rămîne idolatru înțepenit într-o imagine moartă, te vei pierde în admirație față de ea cea care a murit în poza de acum 4, 7, 14 ani… Ce mult rănesc vorbe ca acestea… ce bine arătai atunci, draga mea, dragul meu…. cînd erai și tu mai slabă, cînd aveai și tu tot părul în cap… Ah, și am uita… prostie păcătoasă este și să confiști pentru admirație cîte o mînă, cîte un picior, părul, ochii…. Mi-au plăcut ochii ei, mi-a plăcut mustața lui… Este curată prostie. Deși noi, bărbații, sîntem creați să împărțim și să despărțim trupul unei femei în hălci componente, Dumnezeu ne vrea răscumpărați și răscumpărare înseamnă și restaurarea imaginii holistice asupra persoanei. Noi nu ne îndrăgostim de mîini și picioare, ci de o persoană, cu trăiri, sentimente…. Vorba lui C. S. Lewis… Nu ai un suflet, ești un suflet… ai un trup. Prostie este și din partea fetelor să își pună în evidență anumite PĂRȚI ale trupului…. Nu faceți altceva decît să ne invitați în sala de așteptare a abatorului pentru femei.

7. Sa nu iei in desert Numele Domnului Dumnezeului tau; caci Domnul nu va lasa nepedepsit pe cel ce va lua in desert Numele Lui.

III. Încercați să nu amestecați numele lui Dumnezeu în orice afirmații unul despre celălalt. Doamne, ce bine-ți stă părul… Doamne, ce burtă ai făcut! Amestecăm numele lui Dumnezeu între toate interjecțiile, observațiile, strigătele de plăcere sau frustrare… Oare nu înseamnă aceasta deșertarea Numelui Său de sens? intră aici și … oh, my God…

8. Adu-ti aminte de ziua de odihna, ca s-o sfintesti. 9. Sa lucrezi sase zile si sa-ti faci lucrul tau. 10. Dar ziua a saptea este ziua de odihna inchinata Domnului Dumnezeului tau: sa nu faci nicio lucrare in ea, nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici robul tau, nici roaba ta, nici vita ta, nici strainul care este in casa ta. 11. Caci in sase zile a facut Domnul cerurile, pamantul si marea, si tot ce este in ele, iar in ziua a saptea S-a odihnit: de aceea a binecuvantat Domnul ziua de odihna si a sfintit-o.

IV. Există o zi în care chiar și dragostea trebuie să fie adăpostită, zi în care toate energiile noastre trebuie să se îndrepte în altă parte, există o zi de odihnă și pentru dragoste. Există iubire prin nevedere și nevizitare, iar întreruperea și mustrarea dorinței, domesticirea și închiderea în țarc a poftei poate, prin efectul de pendul, să crească buna dorință și să dezlege pofta bună. Apostolul ne sfătuiește să ne despărțim din cînd în cînd în vederea postului și rugăciunii. În vremea în care trăim, călătoriile, delegațiile, conferințele sînt adevărate condimente ale vieții de dragoste. Apropierea poate intoxica, nedespărțirea și neîntreruperea ne poate conduce spre acea idolatrie despre care am vorbit la prima poruncă. Dumnezeu vrea să-Și păstreze primul loc în viața noastră. Atunci toate celelalte vor cădea la locul lor.

12. Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, pentru ca sa ti se lungeasca zilele in tara pe care ti-o da Domnul Dumnezeul tau.

V. Fiți siguri că veți căpăta binecuvîntarea părinților. În biserica noastră nu căsătorim fără aprobarea părinților, fie aceștia atei sau de altă confesiune decît cea baptistă. Fata nu este ta. Nu-ți aparține. Te-aș fugări prin curte cu maceta și ți-aș presăra sare în rănile deschise, dacă mi-ai fura fiica din casă pentru a o duce la pipăit în sălile de cinematograf sau pe aiurea pentru a o aduce apoi toată atinsă la căderea nopții. Ce ticăloșie și mare lașitate poate fi în inima unui băiat care nu îndrăznește să dea ochii cu părinții fetei pe care o curtează pentru a le cere voie să le plimbe fiica. Dacă mi-ai lua bicicleta fără să îmi spui și tot te-ai învîrti de un rupt de tibie, apoi dacă îmi iei fiica pe care am ținut-o pe umeri, fiica pe care am păzit-o de vînătăi și arsuri și pe care am cărat-o pe brațe la cusut atunci cînd a căzut  și era toată plină de sînge… Sînteți lași și ticăloși, dacă faceți asta și îmi pare rău că în România nu este posibilă purtarea armelor de foc pentru protejarea casei, cînd văd atîția tați frustrați că le sînt batjocorite fiicele la Mall-ul mare. Ce spun aici este valabil și pentru porunca care se referă la furat.

13. Sa nu ucizi.

VI. Cum poți ucide? Cu vorba… Pentru a căpăta un ascendent asupra lui sau a ei recurgi la exploatarea unor defecte, la epitete. Epitetele rele ucid. Observațiile ironic-cinice în public, cu toți prietenii de față. Gigule, lasă, dragule, nu te mai apuca tu de focul de tabără, lasă-l pe cumnatu-tău, Nelu, știi că nu ești în stare. …. sau Mai ușor cu micii, scumpo, știi bine că ai în plus 10 kile după naștere. În fața grătarului: mai știu eu niște hălci care ar trebui puse acilea pe grătar.  Mai trebuie să adaug ceva? Mă tem că mă enervez pe soții fără minte și pe soțiile care produc ecou atunci cînd deschid gura. Este valabil și pentru prieteniile coapte de cîțiva ani. Prieteni și prietene își schimbă false familiarități, observații dure, menite să-l îngenuncheze pe celălalt spre o mai ușoară manipulare.

14. Sa nu preacurvesti.

VII. Patul să vă fie nespurcat…. Am mai spus-o și cu trecerea timpului sînt tot mai convins că situația este pe cît de dramatic am descris-o, fără exagerare. Sexul premarital, în diversele lui forme, este epidemic în bisericile evanghelice. De cîte binecuvîntări vă frustrați prin uciderea așteptării… Proverbele ne învață că așteptarea celui neprihănit nu este decît bucurie.

15. Sa nu furi.

VIII. Vezi ce am scris mai sus, dar… aici se adaugă și furtul inimii cuiva prin inițierea unei prietenii fără intenții serioase. Care fată poate fi atît de lipsită de minte să se lase transformată în ornament de plimbat pe Corso? Care fecioară cinstită poate fi atît de neînțeleaptă să se lase drept obiect al poftelor unui drogat de pagini porno, prada unui hoț de trupuri?

16. Sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau.

IX. Poate fi zidită o relație de o viață pe minciună? Spune-i despre tine adevărul. Adevărul eliberează. Sînt lucruri care trebuie spuse de la prima întîlnire, sînt lucruri care trebuie spuse mai apoi. Dumnezeu vă va da înțelepciune.

17. Sa nu poftesti casa aproapelui tau; sa nu poftesti nevasta aproapelui tau, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici magarul lui, nici vreun alt lucru care este al aproapelui tau.

X. Te-ai îndrăgostit. Ai prietenă. Te vei căsători. Întotdeauna va fi o altă prospătură mai ispititoare. Prietenia înseamnă prietenie în vederea căsătoriei și limitarea între gardurile unei relații care nu îți mai permite vagabondarea cu privirea și cu gîndul spre alte opțiuni și variante. Trei, patru prietene, cîte una în fiecare oraș mare? Acesta este poligamie în fașă și drumul spre divorț mai tîrziu.

Sursa: http://mariuscruceru.ro/2012/08/31/cele-10-si-inca-alte-citeva-porunci-pentru-relatia-dintre-un-baiat-si-o-fata-un-barbat-si-o-femeie/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.