Nelu Brie – Darurile duhovnicesti, darurile Duhului


 

Mai trebuie sa spunem ca darurile spirituale sunt impartite fiecarui credincios in conformitate cu planul lui Dumnezeu si cu harul lui Dumnezeu. Nimeni nu poate sa depaseasca acest cadru. Manifestarea darurilor se face in acord cu planul lui Dumnezeu si cu harul lui Dumnezeu. Noi ne rugam ca Dumnezeu sa dea daruri ale Duhului, dar nu le putem fabrica. Si nici nu vrem. Vai de cel ce se amesteca in zona aceasta. La mijloc e planul lui Dumnezeu. La mijloc e harul lui Dumnezeu care da fiecaruia cum voieste, bisericilor cum voieste. Si subliniez ca este important sa ne deschidem inima, sa ne deschidem partasiile noastre  spre manifestarea darurilor Duhului Sfant, nesocotind ca aceste interventii ale lui Dumnezeu ar putea intr-un fel sau altul sa stinghereasca adunarile noastre. Ba, dimpotriva, ele sunt menite sa aduca prospetime, sa aduca viata, potrivit cu harul lui Dumnezeu si cu planul lui Dumnezeu.

TEXT 1 Corinteni 12:4

Sunt felurite daruri, dar este acelaşi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelaşi Domn; sunt felurite lucrări, dar este acelaşi Dumnezeu, care lucrează totul în toţi. Şi fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul altora. De pildă, unuia îi este dat, prin Duhul, să vorbească despre înţelepciune; altuia, să vorbească despre cunoştinţă datorită aceluiaşi Duh; altuia, credinţa prin acelaşi Duh; altuia, darul tămăduirilor prin acelaşi Duh; 10 altuia, puterea să facă minuni; altuia, prorocia; altuia, deosebirea duhurilor; altuia, felurite limbi; şi altuia, tălmăcirea limbilor. 11 Dar toate aceste lucruri le face unul şi acelaşi Duh, care dăfiecăruia în parte cum voieşte.

Mai multi dintre fratii care au primit Botezul cu Duhul Sfant au pus intrebarea: Ce urmeaza? Cu siguranta ca Botezul cu Duhul Sfant nu este un scop in sine, ci este un dar facut de Dumnezeu pentru un scop care sta in viitor. Si scopul acesta este amplu. Despre el am vorbit, unul dintre ele fiind  si acela de a ne deschide inspre darurile Duhului pe care Dumnezeu le-a randuit in biserica, in vederea zidirii bisericii, in vederea cresterii a Imparatiei, in vederea propovaduirii Evangheliei lui Dumnezeu. In seara aceasta vom vorbi despre darurile Duhului Sfant intr-un fel mai concentrat , cu dorinta ca la incheierea acestei partasii sa ne rugam la Dumnezeu ca El sa lase  aceste daruri ale Duhului in biserica noastra. Sa le lase printre noi. Sa aleaga oameni care sa-i foloseasca  si prin care sa-si proslaveasca numele Lui.

Intai de toate, ce intelegem oare, ce sunt darurile duhovnicesti? Cum sa intelegem darurile spirituale? Sunt cateva afirmatii pe care as dori sa le subliniez . Intai de toate, darurile sunt impartite de Duhul Sfant. Cuvantul Domnului ne spune asa cum am citit ca sunt felurite daruri, dar este acelasi Duh. Si de asemenea, am citit: Toate aceste lucruri le face unul si acelasi Duh care da fiecaruia in parte, cum voieste. Aceasta lucrare a lui Dumnezeu este initiata de Dumnezeu. Darurile Duhului Sfant sunt impartite de Duhul Sfant. La baza lor se gaseste Duhul lui Dumnezeu care cheama, initiaza, imputerniceste, alege si apoi manifesta lucrarea Sa potrivit cu planul lui Dumnezeu.

De asemenea, darurile Duhului Sfant nu trebuie intelese ca semne ale nivelului spiritual a cuiva sau inteles in sensul confirmarii proprii a cuiva. Sau intelese ca o subliniere in dreptul vreunei persoane  cu privire la calitatea lui spirituala, la maturitatea lui spirituala, la nivelul lui inalt spiritual la care a ajuns. Darurile spirituale n-au legatura cu felul in care trebuie sa fim perceputi noi, ca oameni care primim darurile Duhului. Darurile Duhului mai de graba reprezinta revelatia lui Dumnezeu in biserica, descoperirea lui Dumnezeu in mijlocul poporului Sau. Nu se cere ca cineva sa aiba nu stiu ce nivel spiritual, de maturitate spirituala, de crestere spirituala, de cunoastere a Scripturilor, de vechime pe calea credintei, ca sa poata primi darurile duhovnicesti. Darurile Duhului Sfant sunt date de Dumnezeu copiilor lui Dumnezeu, unora mai vechi in credinta sau mai tineri in credinta, unora chiar proaspat intorsi la credinta. Darurile Duhului Sfant nu sunt semne ale nivelului nostru spiritual. Nu va trebui sa spunem: Uite ce om mare in Hristos, ca are un anumit dar al Duhului. Domnul trebuie sa fie slavit, numele Lui inaltat. Scopul acestor daruri cu siguranta este descoperirea  lui Dumnezeu in mijlocul  poporului Sau, in mijlocul bisericii Sale.

Mai trebuie sa spunem ca darurile spirituale sunt impartite fiecarui credincios in conformitate cu planul lui Dumnezeu si cu harul lui Dumnezeu. Nimeni nu poate sa depaseasca acest cadru. Manifestarea darurilor se face in acord cu planul lui Dumnezeu si cu harul lui Dumnezeu. Noi ne rugam ca Dumnezeu sa dea daruri ale Duhului, dar nu le putem fabrica. Si nici nu vrem. Vai de cel ce se amesteca in zona aceasta. La mijloc e planul lui Dumnezeu. La mijloc e harul lui Dumnezeu care da fiecaruia cum voieste, bisericilor cum voieste. Si subliniez ca este important sa ne deschidem inima, sa ne deschidem partasiile noastre  spre manifestarea darurilor Duhului Sfant, nesocotind ca aceste interventii ale lui Dumnezeu ar putea intr-un fel sau altul sa stinghereasca adunarile noastre. Ba, dimpotriva, ele sunt menite sa aduca prospetime, sa aduca viata, potrivit cu harul lui Dumnezeu si cu planul lui Dumnezeu.

As mai adauga spunand ca darurile spirituale sunt date pentru binele comun al bisericii lui Dumnezeu. Cuvantul Domnului spune ca fiecaruia i se da aratarea Duhului spre folosul altora. Darurile duhovnicesti nu sunt lasate de Dumnezeu ca sa se hraneasca din ele cel care a primit darul. Aceste daruri sunt inzestrari facute de Dumnezeu pentru binele altora. Si ele isi vor implini menirea, slujirea in viata noastra  in masura in care ne deschidem inspre altii, lucrand pentru slava lui Dumnezeu.

Si ultima afirmatie randuita pentru definirea darurilor Duhului, prin darurile spirituale, intelegem aceste lucrari facute de Dumnezeu care pot avea caracter supranatural (au caracter supranatural), ele neavand nici un fel de legatura cu abilitatile noastre naturale, cu inzestrarile, cu talentele noastre naturale. Dar unele dintre aceste daruri au un caracter natural, in sensul in care ele sunt inrudite cu abilitatile noastre naturale. Unele sunt 100% miracole. Altele sunt asezate de Dumnezeu tot in miracol, tot in ungerea Duhului, dar invecinate cu abilitatile noastre omenesti. Spre exemplu: Biblia vorbeste despre darul invatatrii. Este unul dintre darurile randuite de Dumnezeu. Dar darul acesta se poate confunda uneori cu abilitatile omenesti. Avem si intre oamenii necredinciosi darul invatatrii, in sensul de profesori buni, capacitatea de-a invata pe altii. E dar al Duhului Sfant atunci cand peste aceasta abilitate naturala se coboara ungerea Duhului Sfant  care ridica inzestrarea data de Dumnezeuprin nastere, la un nivel superior, la un nivel supranatural, cand lucrarea aceasta este facuta prin imputernicirea  si insotirea Duhului lui Dumnezeu.

Eu doresc in seara aceasta sa accentuam mai mult  darurile cu caracter supranatural. Dar mai inainte de aceasta, as vrea sa ne uitam la cateva texte din Scriptura care mentioneaza prezenta darurilor Duhului Sfant. As vrea sa subliniez ca ele sunt mult mai diverse si complexe decat cele noua  care le-am citit in 1 Corinteni cap. 12. Avem cel putin trei categorii de daruri: sunt cele mentionate in 1 Corinteni 12, noua la numar. Apoi, ceea ce se numeste slujbe, despre care apostolul Pavel face mentiune in Efeseni 4:11 – Şi El a dat pe unii apostoli, pe alţii proroci, pe alţii evanghelişti, pe alţii păstori şi învăţători. Si apoi, lucrari, mentionate in multe alte locuri din Biblie. Ca sa rascumparam vremea, v-as indemna sa ne uitam la cateva texte. Iata, de pilda, in 1 Corinteni 12:8-10-

De pildă, unuia îi este dat, prin Duhul, să vorbească despre înţelepciune; altuia, să vorbească despre cunoştinţă datorită aceluiaşi Duh; altuia, credinţa prin acelaşi Duh; altuia, darul tămăduirilor prin acelaşi Duh; 10 altuia, puterea să facă minuni; altuia, prorocia; altuia, deosebirea duhurilor; altuia, felurite limbi; şi altuia, tălmăcirea limbilor. 

Toate acestea sunt daruri cu caracter supranatural. In 1 Corinteni 12:28 – 28 Şi Dumnezeu a rânduit în Biserică întâi apostoli; al doilea proroci; al treilea învăţători; apoi pe cei ce au darul minunilor; apoi pe cei ce au darul tămăduirilorajutorărilor, cârmuirilor şi vorbirii în felurite limbi. De asemenea in Romani 12:6-8 – Deoarece avem felurite daruri după harul care ne-a fost dat, cine are darul prorociei să-l întrebuinţeze după măsura credinţei lui. Cine este chemat la o slujbă să se ţină de slujba lui. Cine învaţă pe alţii să se ţină de învăţătură. Cine îmbărbătează pe alţii să se ţină de îmbărbătare. Cine dă să dea cu inimă largă. Cine cârmuieşte să cârmuiască cu râvnă. Cine face milostenie s-o facă cu bucurie. Cunoasteti pe cineva din Scriptura care a avut darul mangaierii, atat de evident incat a capatat numele de fiul mangaierii. Asa a fost cunoscut un om a lui Dumnezeu cu numele Barnaba, cunoscut pentru acest dar care opera prin el, darul imbarbatarii, darul mangaierii. Darul darniciei este un dar pretios. E adevarat ca nu este asa de ravnit ca cele miraculoase. Dar este un dar pretios. Efeseni 4:11 

(mai sunt aprox 35 minute din mesaj) Predica incepe la minutul 1:10:00 sau 70:00.


 

Sursa:https://rodiagnusdei.wordpress.com/2018/02/18/nelu-brie-darurile-duhovnicesti-darurile-duhului/

Un gând despre „Nelu Brie – Darurile duhovnicesti, darurile Duhului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.