Poruncit de Domnul Isus Hristos, ca parte din Marea Trimitere, in Evanghelia dupa Matei 28:19-20, botezul in apa este marturia publica a persoanei care, in urma pocaintei, se identifica cu moartea, ingroparea si invierea lui Isus Hristos. (Romani 6:4; Coloseni 2:11,12)
Cuvantul “botez” provine din grecescul “baptizo” si inseamna a scufunda, a acoperi pe deplin.
Prin botezul in apa, o persoana marturiseste ca alege sa-l urmeze pe Hristos si sa-i fie ucenic (Matei 28:19).
Botezul in apa este un legamant incheiat cu Dumnezeu, prin care o persoana se supune ascultarii Duhului Sfant, chiar cu pretul vietii, murind astfel fata de placerile lumesti, devenind o faptura noua in Hristos (2 Corinteni 5:17). Aceasta are loc in urma marturisirii pacatelor inaintea lui Dumnezeu, a curatirii prin sangele lui Isus Hristos si a sfintirii date de Duhul Sfant.
Asadar, pentru a primi botezul, o persoana trebuie sa creada in Isus Hristos ca Domn si Mantuitor personal. Cu alte cuvinte, sa fi experimentat nasterea din nou (Ioan 3:5; Faptele Apostolilor 2:38). Nici o promisiune nu le este data celor care fac botezul fara a crede (ex. bebelusii, in diverse traditii cum e cea Ortodoxa). Pocainta si credinta preced botezul, si nu invers (Faptele Apostolilor 2:38).
Botezul in apa reprezinta o separare de stilul lumesc de viata, de lucrarile celui rau si o dedicare pentru o noua viata, de ascultare, in Isus Hristos, prin Duhul Sfant.
Botezul in apa il intalnim si in Vechiul Testament, in vremea lui Moise, sub denumirea de “botezul in mare”, cand poporul lui Dumnezeu a traversat Marea Rosie fugind de Faraon (1 Corinteni 10:1,2).
Sursa: https://betania.ro/ce-reprezinta-botezul-nou-testamental/