Un răspuns blând.


un raspuns bland

Un raspuns bland potoleste mania, dar o vorba aspra atata mania. Proverbe 15:1

Am asistat la multe discurii între soți și soții în viața mea datorită muncii de consiliere pe care o fac. Probabil intuiți că cele mai multe discuții la care am asistat au fost contradictorii. Am văzut mulți oameni care se certau din nimicuri iar partenerii lor datorită faptului că reacționau la mânie le spuneau vorbe aspre. În acest mod vâlvătaia focului se amplifica și mai tare. Una din sarcinile care îmi revine în acele momente este să ascult ostilitățile și să fac observații asupra timpului în care se poate curma acea ceartă cel mai bine.

Dragilor toți reacționăm la mânie mai ales verbal dar astăzi Scriptura ne îndeamnă să avem pregătit un răspuns blând când un mânios ne vorbește. Este firește să reacționăm la mânie cu iuțeală dar este duhovnicește să reacționăm cu blândețe. Petru spune  Podoaba voastră să nu fie podoaba de afară, care stă în împletitura părului, în purtarea de scule de aur sau în îmbrăcarea hainelor, ci să fie omul ascuns al inimii, în curăţia neperitoare a unui duh blînd şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu. Deci un duh blând, smerit și curat este de mare preț înaintea lui Dumnezeu. În Epistola către Timotei Pavel ne spune  Iar tu, om al lui Dumnezeu, fugi de aceste lucruri, şi caută neprihănirea, evlavia, credinţa, dragostea, răbdarea, blîndeţa iar Filipenilor le spune:  Blîndeţa voastră să fie cunoscută de toţi oamenii.

Chiar Domnul Isus ne îndeamnă: învăţaţi dela Mine, căci Eu sînt blînd şi smerit cu inima, Ce fel de oameni ar trebui să fim noi? Scriptura ne îndeamnă să urmăm pilda lui Hristos…

Ce pot face eu?

  • Pai prima dată mă analizez să văd cum reacționez la mânie, răspund aspru, în același ton sau sunt blând.
  • Apoi îmi corectez cu ajutorul Duhului Sfânt temperamentul. Expresia așa de des folosită: “Așa sunt eu” trebuie să nu fie una categorică. Oricine poate fi schimbat de puterea lui Dumnezeu dacă dorește asta.

Gândiți-vă de câtă ceartă veți fi scutiți dacă oferiți răspunsuri blânde. Câte certuri ați fi putut evita dacă la un moment dat vă înfrânați limba. Eu reconosc că am de lucru, trebuie să fiu mai blând, mai plin de dragoste și mai duhovnicesc. Tu?

http://www.filedinjurnal.ro/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.